רוני נאק
המהפך של סיטרואן הוא לא פחות ממדהים. שיפור מתמיד באיכות המוצרים שלה, יחד עם חזרה לעקרונות הליבה ההיסטוריים של המותג: נוחות מעולה ועיצוב עם פתרונות יחודיים, הפכו את דגמי סיטרואן החדשים – בכל קבוצה בה הם נמצאים – לאופציה שונה ומעניינת למי שלא אוהב לנהות אחרי העדר. עם 5 שנות אחריות או 120,000 קילומטרים גם מרכיב הסיכון פוחת מאד.
מה חדש?
עד לא מזמן שווקה סיטרואן C3 איירקרוס בישראל רק עם מנוע בעל תפוקה של 110 כ"ס. זה היה נחמד, חסכוני, אבל לא מספק. עתה מגיע אלינו הרכב עם תפוקה של 130 כ"ס ו-23.4 קג"מ כאופציית ההנעה היחידה. ומי אנחנו שנתלונן על תוספת כוח? המבינים יאמרו בשלב הזה כי מדובר באותו מנוע 1.2ל' טורבו עם 3 ציל', ברמת TUNE גבוהה יותר. הם לא טועים.

אז לקחנו את הגרסה הבכירה (SHINE PK) ליום נהיגה ארוך במיוחד אשר כלל ביקור בתערוכת מו"פ ערבה שבתחנת יאיר וחזרה למרכז דרך כביש 90, צפון ים המלח, פצאל, חוצה שומרון והופ – חזרה לגוש דן. בהחלט יום מאתגר שכלל גם כמה קטעי עפר מקסימים בערבה, ולמחרת בבוקר סעודת פקקים עירונית בדרך להחזיר את המכונית לאורווה במעוין שורק.
האיירקרוס הקטנה מתבססת על פלטפורמת PF1 של קבוצת פיג'ו. יחד איתה משתמשים בבסיס המכאני הזה גם סיטרואן קקטוס, C3 בתצורת סופרמיני ואופל קרוסלנד. מדובר בפלטפורמת סופר-מיני שבהקשר שלנו מציגה בסיס גלגלים של 260 ס"מ. זה בערך באמצע הדרך בסגמנט הזה מבחינת האורך. אבל מה שמספר כאן את הסיפור זה הגובה – 164 ס"מ ואורך כללי של 415 ס"מ יוצרים מכונית גבוהה, עם סרחי עודף קצרים בקצוות וחלל פנים גדול ותכליתי – כפי שכתוב בסעיף 4 בספר "כך תעצב SUV" מהדורת סתיו.

העיצוב החיצוני והפנימי לא השתנו עם עדכון המנוע. המראה עדיין "סיטרואני" חדש ועדכני ושובב מאד למראה. וגם הפנים לא שגרתי עם מוטיב חוזר של מלבנים כהי פינות בכל מקום. איכות החומרים הכללית טובה מאד ורק ממש בתחתית הקבינה (במקום בו השמש זורחת לעיתים רחוקות) אפשר להתרשם ממפל החומרים שיורד בתחושת האיכות שבו יחד עם הגובה.
• להורדת המפרט המלא סיטרואן c3 איירקרוס
המושבים הרחבים והמרופדים בנדיבות הם נדבך מרכזי בחבילת הנוחות של סיטרואן. וגם כאן הם דופקים הופעה מרשימה מאד לאורך יום הנהיגה הארוך במיוחד. מאחור יש אפשרות להזיח את הספסל האחורי המפוצל – וזה שימושי מאד כשצריך למשל להעמיס עוד קרטון אחד של פלפלים מתוקים מהחממה של החבר ממושב עידן. כך אפשר להגדיל את נפח התא מ-410 ל-520ל' וזה הרבה ונוח.
עוד בתחום הנוחות חשוב להזכיר כי למולטימדיה של סיטרואן יש ממשק מצויין של קארפליי ו-אנדרואיד בנוסף למערכת השמע והפיצ'רים המקוריים. ממש הופתעתי למצא סייען חניה (בניצב ובמקביל) ברכב ברמת המחיר הזו, מצלמות 360 מעלות, משענת יד נהדרת לנהג וכמובן מערך בטיחות אקטיבית עם בלימה אוטונומית, ניטור שטחים מתים, זיהוי תמרורי תנועה (ואפשרות ל"הורדה" לבקרת השיוט), החלפת אורות גבוהים אוטומטית וגם 6 כריות אוויר ובקרת משיכה ויציבות.
כל הטוב הזה יהיה שלכם במחיר של 124,995 שקלים – בלבד. לא גרוע!

הנהיגה באיירקרוס
עכשיו במחשבה לאחור בחרתי נכון. מכונית קטנה יחסית לנהיגה גדולה יחסית – אבל כזו שלא תעניש ותגרום לי רק לרצות לסיים את הדרך. ראשית הנוחות הייתה נהדרת לכל האורך. אם זה בשיוט מהיר מאד דרומה, על כביש 6 ובהמשך בקטעים השבורים של כביש 90 ודרכי החקלאים והעפר שבין מושבי הערבה התיכונה. בידוד מהמורות, ספגית חבטות ובידוד רעשי רוח ודרך היו מצויינים. כל זה יחד עם מערכות העזר תורמים לירידה מן ההגה במצב "רענן+" מוכן לאתגר הבא.
המנוע מספק את עיקר הסחורה שלו בסל"ד נמוך וביניים שם המומנט הרב המגיע כבר מ-1700 סל"ד (23.4 קג"מ זה נתון של מנועי 2.4ל' אטמוספריים עד לא מזמן), יחד עם 6 הילוכים של התיבה האוטומטית הפלטנטרית – מבין אייסין היפנית – יוצרים תחושה של זמינות כוח טובה. נתוני היצרנית מאשרים זאת: 9.2 שניות ל-100 קמ"ש ומהירות מירבית של 195 קמ"ש. לזה עוזר משקל עצמי של 1.28 טונות בלבד. וזה תמיד נחמד.

אז בקו ישר ובתוך העיר המכונית נחמדה מאד ונעימה מאד. כשמגיעים למשל למורד הארוך של כביש 25 או למעלה מפצאל למעלה אפרים – מגלים כי לא מדובר במכונית נהיגה. נסו לנהוג אותה מהר והאיירקרוס הקטנה תתלונן. בסל"ד גבוה, מעל 5000 סל"ד, המנוע הופך למחוספס ולא אפקטיבי. אם תזרוק את הרכב לפניות תקבל זוויות גלגול מורגשות, והיגוי מעורפל המקשה לדייק עם הקווים. אין כאן פאול התנהגותי – אלא איתות ש:"חבריקו – אתה מתקרב לקצה אנא תרגיע". אז נרגעתי.

סיטרואן C3 איירקרוס לסיכום
מה שהיה רכב פנאי ססגוני ונחמד מקבל עתה תוספת כ"ס מצויינת אשר נותנת לו בוסט דינאמי חשוב. החוזקות של הדגם: חלל פנימי גדול ו-וורסטילי, יחד עם נוחות מצויינת, ממדים חיצוניים קומפקטיים ומערכות עזר כמו סייען החניה – הופכים את האיירקרוס הקטנה ל-SUV עירוני יעיל ועתיר אופי. רכב הפנאי הקטן לא יירתע ממסע ארוך בסוף השבוע וגם לא מקטע עפר מזדמן – ויעשה זאת בנוחות וחסכון בדלק. מכונית ספורטיבית הוא לא. וזה בסדר כי זו גם לא הייתה כוונת היצרן.